Sri Lanka - Zeeschildpadden beschermen

Sri Lanka is omgeven door veel water, dus je kunt je wel voorstellen dat hierin ook zeeschildpadden leven. ’s Nachts komen deze aan land om hun eieren te leggen in een nest dat ze zelf hoog op het strand uitgraven, en vervolgens weer dichtgooien. Door de warmte van de zon worden de eieren dan uitgebroed. Maar dit gaat niet zonder problemen: de eieren worden gestolen door mensen om ze op te eten, en wanneer de kleine zeeschildpadjes toch uitkomen, moeten ze over het strand om bij de zee te komen, waardoor ze een gemakkelijke prooi zijn voor roofdieren. Om deze redenen zijn er beschermingsprojecten opgestart om de zeeschildpadden een handje te helpen. Jij kunt hier een bezoek aan brengen, bijvoorbeeld in Kosgoda, een stad in het zuiden van Sri Lanka.

Op bezoek bij een schildpadkwekerij

Bij een bezoek aan de Turtle Hatchery, krijg je uitgebreid uitleg over het project. De enthousiaste vissers laten de schildpadeieren zien die ze die ochtend hebben opgehaald en gaan uitbroeden met de broedmachine. Vervolgens krijg je de pasgeboren schildpadden te zien, en die van één en twee dagen oud. ’s Avonds worden de schildpadden van drie dagen oud uitgezet in de zee. Verder krijg je de gewonde en gehandicapte zeeschildpadden te zien, die goed worden verzorgd in de kwekerij. Een bezoek aan de kwekerij is zeker een goede manier om dit project te steunen!

Facts & Weetjes

  • Naast de werknemers, zijn er ook veel vrijwilligers werkzaam in de kwekerij
  • Vier van de vijf schildpaddensoorten die in Sri Lanka leven, kun je zien in de kwekerij. Daarnaast hebben ze ook de zeer zeldzame witte schildpad.

Breng ook een bezoek aan de zeeschildpadkwekerij

Heb je interesse in het zeeleven van Sri Lanka, en wil je met een bezoek aan deze interessante dieren de kwekerij steunen? Bij Asiaroundtrips.com voegen wij het toe aan jouw rondreis door Azië op maat!