Sri Lanka - De beklimming van de Leeuwenrots van Sigiriya

Een Werelderfgoed site met een bijzondere geschiedenis: je kunt het zelf meemaken tijdens de beklimming van de Sigiriya, ofwel leeuwenrots. Bekijk zelf de Leeuwenpoort, de Spiegelmuur en de restanten van het paleis van Koning Kasyapa op deze 180 meter hoge rots!

De beklimming van de Leeuwenrots

Je staat aan de voet van de rots, in de prachtige ommuurde tuinen in rechthoekige vormen. Vroeger was dit een ganse stad, maar daar is nu niet veel meer van over. Via de eerste reeks trappen, kom je terecht op een plateau. Hoewel je nog lang niet aan de top bent, is het uitzicht vanaf hier al fantastisch. Via twee wenteltrappen kun je vanaf het plateau een kijkje nemen bij de beroemde fresco’s van de ‘wolkenmaagden’. Hierna vervolg je de tocht naar boven, langs de Spiegelmuur. Dit is een stenen muur, die vroeger zo gepolijst was, dat je jezelf erin kon zien. Na nog veel meer treden beklommen te hebben, kom je terecht bij de Leeuwenpoort. Vroeger had deze ingangspoort de vorm van een enorme leeuwenmuil, nu zijn enkel nog de poten te zien. Eenmaal door de poort beklim je nog een aantal ladders, waarna je op de top van het plateau komt. Hier vind je restanten van het paleis, de baden en de troon van de koning, maar nog mooier is het fantastische uitzicht. Van alle kanten kun de omgeving kilometers ver zien.

Facts & Weetjes

  • Het verhaal gaat dat Koning Kasyapa de troon van zijn broer Mogallana had afgenomen, en de hoofdstad van Anuradapura naar Sigiryia had verplaatst. Na elf jaar comfortabel in zijn paleis te hebben gewoond, werd hij belaagd door zijn wraakzuchtige broer. Dit leidde ertoe dat Kasyapa zelfmoord pleegde, en Mogallana de hoofdstad terugverhuisde naar Anuradapura.
  • De rots van Sigiryia telt 1,200 treden. Een goede conditie is dus vereist!
  • Bij de beklimming van de rots is het aangeraden om goede schoenen te dragen, en voldoende water bij je te hebben.

Beklim zelf de Leeuwenrots

Lijkt het jou wat om Sigirya te bezoeken en een kijkje te nemen bij het paleis aan de top? Dat kan. Bij Asiaroundtrips.com kunnen wij de beklimming van deze bijzondere rots opnemen in je gepersonaliseerde rondreis door Sri Lanka.